Pazartesi, Kasım 09, 2009

Sistem mi Oyuncular mı



Almış bir sistem tartışması yürümüş gidiyor. En iyi taktik 4-4-2 dir hayır hayır tek önliberolu 3 lü hücüm hattı iyidir.
Dörtlü savunma hattı mı üçlü savunma hattı mıdır?

Fubol bir matematik denklemi değildir ve de en önemlisi başarı garantili bir sistem yoktur. Kimi zaman en modern sistemi oynayan takım sahada perişan olur gider kimi zaman ise nuh nebiden kalan sistem ile oynayan kazanır.

Sonucu belirleyen en önemli şey sizi kadro kaliteniz ve ekibinizin birbiri ile kimyasının uyuşmasıdır. Şöyle ki, güncel örnek vermek gerekirse; Fabian Ernst üst düzey futbolcudur. Bu adamı, orta sahanın neresine koyarsanız koyun bu adam iyi oynayacaktır. Sag iç, sol iç, ön libero ofansif orta saha. O hattaki her bölgede bu adam başarı ile oynar.

Sebebi ise çok basittir, adam altyapı eğitimini tam almış. Futbol topu ile kavga etmez arası iyidir. Ya da yine Beşiktaştan Ferrari'yi örnek alalım. Adam italyan liginin tozunu yutmuş. Sırım gibi oyuncu. Altyapısı süper. Bu adam geri dörtlünün her yerinde oynar.

Peki bizler ne yapıyoruz altyapıda oyuncu yetiştirirken? Abicim, sen sol beksin. Başka da birsey oynayamazsın. Ya da sen süper çalım atıyorsun 10 numarasın. Yapmayın bunları lütfen yaş gruplarında. Bırakın oyuncular ana bölgelerinin her yerinde oynayabilsinler. Kaliteli stoper iken sag beke geçince çuvallamasın, eli ayağına karışmasın.

Sözün özü; sistemler taktiksel değişiklikler bana göre işin ufak parçasıdır. Elinizde iyi oyuncu var ise, her şekilde başarılı olursunuz. Elinizde vasat oyuncularınız var ise, hangi sistemle oynarsanız oynayın, ulaşabileceğiniz başarı kısıtlıdır. İyi oyuncu yetiştirin ya da iyi oyuncu transfer edin. Taktik ve diziliş değil!!!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

yardır ama küfürsüz !